Elektrisch je auto opladen: hoe gaat dat in zijn werk?

ALLE BELANGRIJKE INFORMATIE OVER DE VERSCHILLENDE MANIER VAN LADEN

Zodra je je elektrische of PHEV auto oplaadt aan een openbare laadpaal/snellaadpaal heb je een laadpas nodig. Hoe kom je aan zo’n (digitale) laadpas? En waar vind je de geschikte laadpalen? De Laadkabelgigant helpt je op weg.

Zodra de auto is aangesloten met een laadkabel op een laadpaal wordt het de accu in de auto opgeladen. Er zijn veel variabelen die afhankelijk zijn van de snelheid waarmee de auto wordt opgeladen. Wel kun je een onderscheid maken tussen ‘snelladen’ bij een snellaadpaal en ‘gewoon laden’ bij een laadpaal.

GEWOON LADEN

Binnen de laadpalen kun je onderscheid maken tussen ‘gewonen’ laadpallen en de snelladers. Ten eerste de gewone laadpalen. Hierin kun je kiezen tussen openbare laadpalen en private laadpalen. Voor een private laadoplossing (laadpaal of wallbox) heb je geen abonnement nodig. Bij openbare laadpalen is dit doorgaans wel nodig. Door middel van deze abonnementen beschik je over een laadpas waarmee je, je kunt identificeren bij laadpalen. Zo kan de leverancier nagaan wie de elektriciteit heeft ‘getankt’. Het is bij enkele leveranciers mogelijk om je smartphone of smartwatch te gebruiken in plaats van een fysieke laadpas.

Deze laadpalen laden op met een ‘normale’ snelheid. Hiervoor moet je de auto bij voorkeur laden op momenten dat deze niet nodig is, bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts thuis of overdag op kantoor. Het duurt namelijk zo’n 4 tot 10 uur om de accu volledig op te laden, afhankelijk van de auto en soort laadpaal.

Tegenwoordig is het zo dat je een boete kunt krijgen zodra je, je auto met een volle accu te lang bij een publieke laadpaal laat staan.

Ook is het mogelijk om te laden zonder laadpaal of wallbox, gewoon via het stopcontact. Dit heeft zo zijn voor- als nadelen.

SNELLADEN

Ten tweede wanneer je onderweg bent wil je niet met een lege accu 4 tot 10 uur staan wachten voor je accu vol is. Hierom is er nu een mogelijkheid om gebruik te maken van een snellaadpaal. Deze zijn vaak te vinden langs snelwegen, grote tankstations en drukke wegen. Ook hiervoor is de eerder genoemde laadpas nodig.

Door middel van de snellaadpalen is de accu na 25 tot 55 minuten weer voor 80 procent geladen. De Laadkabelgigant adviseert om de accu niet volledig te laden, aangezien de hoge laadsnelheid boven de 80 procent zorgt dat de acculading sneller kan afnemen.

De technologie achter snellaadpalen is veel complexer en daardoor een stuk duurder dan ‘gewone’ laadpalen.